Снимка: Булфото

Студентският съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира протестна акция в подкрепа на българското висше образование на стълбите пред Ректората.

Организацията призова всички студенти на Софийски университет "Св. Климент Охридски" да се включат активно в организирания протест.

До тази крайна мярка се стигна, след като стана известен фактът, че са били орязани средствата на най-стария български университет.

Студентите протестират под мотото "Политиката днес убива образованието утре!", обявявайки се против посегателството върху правото на качествено и достъпно висше образование и дискриминирането на СУ.

С последното намаление от 10% на бюджетната субсидия на университетите годишната издръжка на работещите и студентите е намалена на 1885 лв.

Синдикатът подкрепя протестите на Софийския университет и на Българска академия на науките.

Доц. Лилия Вълчева, председател на Синдикат Висше образование и наука към КНСБ, посочи, че общият брой на работещите във висшите училища е около 21 500, а студентите са 150 000.

Общо това са 172 500 души във висшите училища. Субсидията от 361 млн. лв. е намалена с 36 млн. лв. и на практика годишната издръжка на работещите и обучаващите се във висшите училища от 2100 лв. е свалена на 1885 лв.

„Аз смятам, че това е драстичен показател за това какво се случва в системата”, посочи доц. Вълчева.

Тя посочи, че в текста на подписката има издигнати няколко искания. Първото от тях е висшето образование и науката да са реален приоритет при финансирането, а не просто приоритет на хартия.

„Второто ни искане е свързано със 100% изпълнение на бюджетната субсидия, като сме поставили срок в последното тримесечие да бъде реализирано, защото в Постановление 76 на Министерския съвет точно това пише, че в момента орязват бюджета, но че към декември месец ще бъде реално издължен. Ние настояваме това да се случи”, заяви доц. Вълчева.

Още по темата

Третото искане е свързано със стартирането на нови преговори по бюджета за 2011 година. „Така се размиват политиките в държавата, че ние забравяме за предстоящите преговори по новия бюджет”, коментира доц. Вълчева.

Четвъртото искане е за такива бюджетни субсидии и във висшите училища, и в БАН, които да позволяват да се договарят заплати не на остатъчен принцип.

Подписката ще започне във всички висши училища и в институтите на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase